In de Amerikaanse stad Chicago zijn vrijdag zo'n tweeduizend mensen de straat opgegaan om te protesteren als reactie op beelden die dinsdag werden vrijgegeven van een blanke agent die een donkere tiener doodschoot. 

Sinds dat moment waren er 's avonds protesten, maar met minder deelnemers.

De betogers hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Stop politiegeweld' en riepen onder meer "16 kogels, 16 kogels", verwijzend naar het aantal kogels uit het pistool van een agent waardoor de 17-jarige Laquan McDonald in oktober vorig jaar werd geraakt.

De agent, Jason van Dyke, werd dinsdag beschuldigd van moord. Een rechter bepaalde dat hij voorlopig niet op borgtocht vrij mag komen.

Video: Protesten tegen politiegeweld op Black Friday

Protesten tegen politiegeweld op Black Friday
Protesten tegen politiegeweld op Black Friday

Black Friday

Door het protest werd een van de belangrijkste winkelstraten van Chicago geblokkeerd. Extra slecht nieuws voor de ondernemers in die straat. Vrijdag was het namelijk Black Friday in de Verenigde Staten, de dag die wordt gezien als het startschot voor de inkopen voor het feestdagenseizoen in de VS.

Ook aan de andere kant van de VS werd geprotesteerd tegen politiegeweld gericht tegen zwarte Amerikanen. In Seattle waren honderden mensen op de been. Er was bewust gekozen voor Black Friday om "handel te verstoren en economische schade aan te richten", lieten betogers aan de Seattle Times weten.

Zeker vier mensen werden opgepakt vanwege onrust bij winkelcentra. Een agent raakte gewond toen de politie ingreep.