Het kleine Balkanland Montenegro staat klaar om het 29e lid van de NAVO te worden. De laatste nog openstaande hobbels zijn vrijdag opgelost.

Dat melden bronnen binnen het militaire bondgenootschap. Bij de NAVO-ministersbijeenkomst komende dinsdag en woensdag kan het land de officiële uitnodiging voor toetreding verwachten.

Montenegro was een deelrepubliek van het voormalige Joegoslavië. Later vormde Montenegro een confederatie met Servië. Daar stapte het in 2006 uit en werd het weer onafhankelijk. Het telt ongeveer 600.000 inwoners.

Rusland heeft een mogelijke toetreding van Montenegro tot de alliantie schadelijk voor de Europese veiligheid genoemd. Het lidmaatschap Montenegro van de alliantie zou ook 'een verdere klap zijn' voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou eerder deze week.

De militaire kant van de zaak bagatelliseerde hij. ''Het Montenegrijnse leger telt ongeveer tweeduizend man. Dat roept de vraag op welke extra veiligheid het land de NAVO kan brengen'', aldus de woordvoerder.