De Russische president Vladimir Poetin weigert contact met zijn Turkse ambtgenoot Tayyip Erdogan, zolang deze zich niet wil verontschuldigen voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig. 

"We zien de Turkse onwil om gewoon excuses aan te bieden voor het incident met het vliegtuig", zei Kremlin-woordvoerder Yuri Ushakov vrijdag op de vraag van verslaggevers waarom Poetin niet met Erdogan wil praten.

Die had om een ontmoeting gevraagd in de marge van de klimaatconferentie in Parijs, die maandag begint.

De twee staatshoofden staan lijnrecht tegenover elkaar nadat Turkije dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde aan de grens met Syrië.

Video: Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald door Turkije

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte vrijdag bekend dat Moskou het visumvrije regime met Turkije vanaf 1 januari 2016 zal opschorten. Volgens Lavrov zijn er in Moskou grote twijfels over de bereidheid bij Turkije om terrorisme echt te bestrijden.

"We hebben meer en meer vragen over de activiteiten van Ankara en zijn werkelijke betrokkenheid om het terrorisme uit te roeien'' zei Lavrov na een ontmoeting met zijn Syrische collega Walid al-Moualem in Moskou.

Militair antwoord

De voorzitter van het Russische parlement Sergej Naryshkin zei vrijdag tegen het Roemeense televisiestation Digi24 dat Rusland het recht heeft met een militair antwoord te komen na het neerschieten van het gevechtsvliegtuig.

"Dit is opzettelijke moord van onze militairen en die daad moet worden bestraft'', aldus Naryshkin. "We weten wie dit hebben gedaan. Een reactie van Russische zijde zal zeker volgen, in lijn met het internationale recht. Los hiervan heeft Rusland het recht van een militair antwoord'', stelde hij.

Naryshkin was in Boekarest om een parlementaire vergadering bij te wonen over economische samenwerking van landen rond de Zwarte Zee.

Het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig was een van de ernstigste botsingen tussen een lid van de NAVO en Rusland. Het incident compliceert de toch al ingewikkelde internationale inspanningen in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.