Saudi-Arabië lijkt op het punt te staan meer dan vijftig veroordeelden wegens terreur te onthoofden. Onder de veroordeelden zijn drie mannen die minderjarig waren toen ze werden gearresteerd.

De publicatie van een artikel in de krant Okaz, die nauwe banden heeft met het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft families van de veroordeelden en mensenrechtenorganisaties ervan overtuigd dat de executies elk moment kunnen plaatsvinden.

Volgens ingewijden is het plan de mannen in verschillende steden in het land te onthoofden, waarschijnlijk na het vrijdaggebed, meldt de Britse krant The Independent.

Saudi-Arabië heeft dit jaar al 151 mensen laten onthoofden, maar dit zouden de eerste executies zijn wegens terrorisme. Amnesty International luidde onlangs de noodklok over dit aantal: het is het hoogste aantal terechtstellingen in het land in twintig jaar tijd.

Meer rechters

Het aantal zou dit jaar toegenomen kunnen zijn doordat er het afgelopen jaar meer rechters zijn aangesteld. Saudi-Arabië staat al jaren in de top 5 van landen waar de meeste doodvonnissen worden voltrokken. In 2014 op de derde plaats na China en Iran, landen met significant meer inwoners dan Saudi-Arabië.

Bijna de helft van de geëxecuteerden in Saudi-Arabië zijn buitenlanders. Hiervan werden er 45 veroordeeld vanwege aanklachten die te maken hadden met de handel in drugs.

Kwetsbare groep

Volgens Amnesty International zijn buitenlanders nog kwetsbaarder voor de strenge straffen dan inwoners van het land zelf. Veel buitenlanders spreken niet goed Arabisch en krijgen geen tolk tijdens het proces.Saudi-Arabië stelt overigens dat elke verdachte voor de rechter een eerlijke kans krijgt.

Saudi-Arabië voert een doodvonnis meestal uit door onthoofding, veelal op een openbare plaats.