Meer dan een miljoen kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) hebben dringend humanitaire hulp nodig. Bijna de helft van alle kinderen onder de vijf is er ondervoed.

Dat stelt VN-organisatie Unicef vrijdag in aanloop naar het bezoek van paus Franciscus aan het door geweld geplaagde land.

Twee miljoen kinderen zijn volgens Unicef sinds eind 2012 getroffen door geweld tussen christenen en moslims, waarvan 1,2 miljoen dringend hulp nodig hebben. "Er is meer internationale hulp nodig", zegt Mohamed Fall, Unicef-vertegenwoordiger in CAR.

Paus Franciscus wordt zondag verwacht in de Centraal Afrikaanse Republiek. Hij begon woensdag in Kenia aan een zesdaagse reis door Afrika. De paus doet eerst nog Uganda aan voor hij naar CAR reist. Unicef hoopt dat het bezoek van de paus aan CAR zorgt voor verzoening tijdens de strijdende partijen.

Na de komst van een VN-troepenmacht en Franse troepen keerde de rust in 2013 tijdelijk terug in het land. Het geweld laaide in september weer op in aanloop naar de verkiezingen.