Twee vooraanstaande Turkse journalisten zijn donderdag gearresteerd, omdat ze verdacht worden van spionage en het onthullen van staatsgeheimen.

De arrestaties volgen op publicaties van foto's in de regeringskritischekrant Cumhuriyet die zouden tonen dat de Turkse geheime dienst begin 2014 behulpzaam is geweest bij het bewapenen van jihadisten in Syrië. 

De dienst zou wapens naar extremisten hebben gestuurd. In de aanklacht staat dat de journalisten samenwerkten met een fotograaf en foto's manipuleerden. Hierdoor zou het lijken dat de Turkse regering terroristische organisaties steunt.

De hoofdredacteur en de correspondent uit Ankara zijn opgepakt en worden beschuldigd van spionage en het onthullen van staatsgeheimen. De zaak tegen hen sleept al enige tijd.

Ze zouden eerder ook van lidmaatschap van een terroristische organisatie zijn beschuldigd en van schending van de nationale veiligheid.

Bekijk een reactie van de hoofdredacteur van de krant:

Twee Turkse journalisten opgepakt voor spionage
Twee Turkse journalisten opgepakt voor spionage

Erdogan

Video-opnames die Cumhuriyet in mei verspreidde, tonen agenten die in 2014 kisten met wapens en munitie openmaken. De kisten worden volgens het bericht in opdracht van de geheime dienst in vrachtauto's naar Syrië gebracht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan werd woedend over de publicatie en zei die niet te zullen vergeven. De aanklacht tegen de journalisten zou van hem zelf afkomstig zijn.

De Turkse leider beperkt volgens critici in toenemende mate de persvrijheid. Hij zou zich daarbij gesteund voelen door de parlementsverkiezingen begin deze maand, toen bijna de helft van de kiezers voor zijn AK-partij koos. Bovendien hebben grote mogendheden hem hard nodig bij het bezweren van de vluchtelingencrisis of de bestrijding van moslimextremisten in het Midden-Oosten.