De Russische president Vladimir Poetin heeft nog geen excuses van Turkije ontvangen voor het neerhalen van het Russisch gevechtstoestel afgelopen dinsdag.

Dat zei Poetin donderdag tijdens een persconferentie.

"Het is onacceptabel om in de rug gestoken te worden door een partner en bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Het lijkt erop dat de Turkse regering opzettelijk een halt wil toeroepen aan hun relatie met ons."  

De Russische premier Dmitry Medvedev laat donderdag weten dat Rusland zowel diplomatieke als militaire maatregelen zal nemen tegen Turkije. Het neerschieten van de SU-24 is in zijn ogen een "agressieve daad", meldt Sputnik.

Neergehaald

Dinsdag werd de SU-24 boven Turks grondgebied neergehaald. De twee piloten wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door rebellen in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Het incident heeft de spanningen tussen Rusland en Turkije doen oplaaien. Russen wordt geadviseerd niet meer naar Turkije af te reizen en de Russische douane controleert strenger op goederen afkomstig uit Turkije in verband met mogelijke terroristische dreiging.

Video: Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Ongepast

De reactie van Rusland na het neerhalen van het gevechtsvliegtuig, is ''emotioneel'' en ''ongepast'', meent de Turkse president Tayyip Erdogan. Hij reageerde daarmee onder meer op de beschuldiging van Rusland dat Turkije olie en gas zou kopen van Islamitische Staat en de extra controles van Rusland op voedsel uit Turkije.

''Is een dergelijke aanpak passend voor politici?'', vroeg Erdogan zich in Ankara af. ''Eerst zouden politici om de tafel moeten gaan zitten om te praten over de fouten die zijn gemaakt. En dan kijken hoe we het aan beide kanten beter kunnen doen. In plaats daarvan worden nu deze uitspraken gedaan. Dat is niet goed.''

Erdogan vindt de beschuldiging van Rusland over de koop van olie en gas niet netjes. ''Schaam je'', zei hij daar over. ''Het is duidelijk waar Turkije zijn olie en gas koopt. Degenen die beweren dat we dat bij IS doen, moet met bewijzen komen.''

Video: Erdogan vindt reactie Russen emotioneel en ongepast

Erdogan vindt reactie Russen emotioneel en ongepast
Erdogan vindt reactie Russen emotioneel en ongepast