De moeder die maandag haar pasgeboren baby te vondeling legde in een kribbe van een kerststal in een kerk in New York wordt niet vervolgd.

Dat heeft een Amerikaanse officier van justitie woensdag bepaald, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

De officier heeft de zaak bekeken en is tot de conclusie gekomen dat de vrouw geen strafbaar feit heeft gepleegd.

New York kent een wet die voorschrijft dat een pasgeboren kind anoniem mag worden afgegeven in een kerk, ziekenhuis, politiebureau of brandweerkazerne. Het kind moet dan wel direct aan iemand worden overhandigd.

De officier neemt het de vrouw niet kwalijk dat ze zich niet precies aan deze regels heeft gehouden. Volgens hem heeft ze er namelijk alles aan gedaan om te zorgen dat de baby veilig gevonden zou worden. 

"De vrouw had in de kribbe de warmste plek van de kerk gevonden. Bovendien keerde ze de volgende ochtend terug om er zeker van te zijn dat de baby was gevonden", zegt hij.

Huilen

Het kind was, net als in het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus, gewikkeld in doeken. De navelstreng zat nog aan het jongetje vast. 

Een koster van de kerk vond de baby. Hij had het gebouw even verlaten om te gaan lunchen. Toen hij terugkwam hoorde hij plotseling gehuil uit de kerststal komen. De baby is naar een ziekenhuis gebracht en maakt het goed.