Het Pentagon heeft het personeel geschorst van het toestel dat fouten heeft gemaakt bij de luchtaanval op 3 oktober. Hierbij werd een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan gebombardeerd.

De commandant van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal John Campbell, zei woensdag dat het bombardement te voorkomen was geweest. 

De aanval was eigenlijk gericht op een basis van de Taliban. Het besluit de betrokkenen te schorsen volgt op de constatering door het Pentagon dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij de luchtaanval.

Uit onderzoek door het Pengaton blijkt dat de bemanning van de Lockheed AC-130 die de aanval uitvoerde het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen aanzag voor de Taliban-basis.

Tijdens de beschieting werden procedures niet nageleefd. Ook had het vliegtuig dat bij het bombardement werd gebruikt technische mankementen.

Slachtoffers

In het ziekenhuis in Kunduz kwamen dertig mensen om. De slachtoffers van het bombardement zijn voornamelijk dokters en patiënten.

Het instrument waarmee de basis gevonden had moeten worden, bleek volgens het rapport defect te zijn. Daarom moest de bemanning van het vliegtuig dat de luchtaanval zou uitvoeren het doel vinden op basis van locatiebeschrijvingen van Amerikaanse en Afghaanse grondtroepen.

Bombardement

Het bombardement zou meer dan een uur in beslag hebben genomen, terwijl de hulporganisatie tijdens de aanval meerdere malen contact opnam met de Amerikaanse luchtmacht om te melden dat het ziekenhuis onder vuur werd genomen.

President Barack Obama heeft eerder zijn excuses aangeboden aan Artsen zonder Grenzen. De Verenigde Naties hadden het bombardement scherp veroordeeld. "Er valt geen excuus voor te geven en het is misschien zelfs strafbaar", aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein.

Schokkend

Het is schokkend dat een aanval uitgevoerd kan worden als Amerikaanse troepen geen zicht op een doelwit hebben, reageert Artsen zonder Grenzen woensdag op het nieuws ui Amerika. "Het lijkt erop dat dertig mensen omkwamen en honderdduizenden mensen in Kunduz nu zonder levensreddende zorg zitten omdat het ziekenhuis het gebouw was dat het dichtstbij een open veld stond en 'ongeveer leek' op het beoogde doelwit."

Volgens AzG illustreren de reeks fouten die vandaag openbaar werden de enorme nalatigheid van het Amerikaanse leger en de schending van de regels van oorlog. "De vernietiging van een beschermde voorziening zonder het doelwit te verifiëren kan niet enkel weggewuifd worden als een menselijke fout of een overtreding door het Amerikaanse leger."

De hulporganisatie blijft daarom pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar de aanslag.

Video: 'Aanval op ziekenhuis was fout'

'Bloedige aanval op ziekenhuis was fout'
'Bloedige aanval op ziekenhuis was fout'