President Yahya Jammeh van Gambia heeft een verbod op vrouwenbesnijdenis uitgevaardigd dat onmiddellijk van kracht gaat.

De president kondigde het verbod aan tijdens een bezoek aan zijn geboorteplaats Kanilai, meldt de Britse krant The Guardian.  

Jammeh heeft het besluit genomen, omdat er volgens hem bij de islam geen 'religieuze legitimatie' voor het besnijden van vrouwen te vinden is.

De president beklemtoonde dat ouders en lokale autoriteiten gestraft worden als zij zich niet houden aan het verbod. Het is niet duidelijk wanneer het verbod in de wet wordt opgenomen. 

Campagne

Het besluit van Jammeh volgt op een grootschalige wereldwijde campagne van The Guardian tegen vrouwenbesnijdenis. Bij het ritueel worden de clitoris en schaamlippen van meisje verwijderd. Dit kan leiden tot levenslange gezondheidsproblemen, zoals bloedingen, infecties, pijn en zelfs onvruchtbaarheid.

Uit rapporten van Unicef blijkt dat meer dan 130 miljoen vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten besneden zijn. In Gambia is naar schatting driekwart van de miljoen vrouwen in het land besneden.

Kenners noemen het besluit opmerkelijk, aangezien er volgend jaar presidentsverkiezingen zijn. Het verbod kan hem stemmen gaan kosten, omdat hij de rechten van vrouwen verdedigt.