De politie in Zimbabwe heeft zeven mannen aangehouden die worden verdacht van de reeks olifantenmoorden in het wildpark Hwange de afgelopen maanden.

De verdachten zouden deel uitmaken van twee bendes stropers, meldt krant Times live op basis van verklaringen van een lokale dierenrechtengroep. De mannen komen uit de stad Dete in de buurt van het park.

Ze zouden vorige week zijn opgepakt. Vier mannen zouden maandag in een spoedzitting al voor de rechtbank zijn verschenen. Eén van hen zou zelfs al een straf van tien jaar cel tegen zich hebben horen eisen. Er zou ivoor van de gedode olifanten bij hem huis zijn gevonden.

Het tempo waarmee justitie in Zimbabwe de zaak behandelt, laat volgens de milieuorganisatie zien hoe serieus de overheid de aanpak van de aanvallen op de dieren neemt.

Drinkplaatsen

Sinds eind september zijn er in het wildpark naar schatting tachtig olifanten vergiftigd. De Zimbabwaanse overheid heeft de afgelopen weken zelfs soldaten in het park geplaatst om de aanhoudende aanvallen op de dieren te stoppen.

Een aantal verdachten komt uit het district Tsholotsho. Dorpelingen werden eerder verdacht van betrokkenheid bij een soortgelijke massaslachting van olifanten in 2013. Toen werden drinkplaatsen van olifanten vergiftigd en stierven er in één keer zo'n driehonderd dieren.

Zimbabwe is niet het enige land dat een felle strijd voert tegen stropers die olifanten doden voor hun ivoor. Ook in Tanzania en Mali neemt het aantal onnatuurlijke sterfgevallen onder olifanten toe.