Het neerhalen van de Russische SU-24 door Turkije lijkt op een "geplande provocatie".

Dat stelt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag tijdens een persconferentie.

Turkije heeft laten weten van te voren niet op de hoogte te zijn geweest dat het om een Russisch toestel ging, maar Lavrov wijst die bewering van de hand. "We hebben gegronde twijfels er vanuit te gaan dat het een ongeluk was en we verzamelen bewijs dat moet aantonen dat dit het niet was."

"Waarom hebben de Turken de noodcommunicatie met Rusland niet gebruikt voordat ze de SU-24 naar beneden schoten?" Er was namelijk een hotline ingesteld tussen het Russische en Turkse ministerie van Defensie toen Rusland begon met luchtaanvallen in Syrië. Ook een van de piloten van de SU-24 bevestigt woensdag dat ze niet werden gewaarschuwd tijdens hun vlucht. 

Waarschuwing

Turkije claimt op haar beurt het toestel juist tien keer te hebben gewaarschuwd toen het op koers lag om Turks luchtruim binnen te komen. Het toestel vloog samen met een tweede vliegtuig meer dan een mijl en gedurende zeventien seconden boven Turks grondgebied, schreef Ankara aan de VN-Veiligheidsraad.

Amerikaanse functionarissen denken dat de Soechoj SU-24 in het Syrische luchtruim is getroffen door een raket, nadat het korte tijd boven Turkije had gevlogen.

Beschermen

Lavrov vraagt zich af of Turkije de terroristen beschermt die in het gebied zitten waar het toestel is neergehaald. Volgens hem hebben terroristen Turkije meerdere malen gebruikt om aanslagen voor te bereiden. Lavrov is het eens met het voorstel van de Franse president François Hollande om de grens tussen Syrië en Turkije te sluiten.

De minister zegt nog steeds te wachten op een Turks excuses voor de aanslag, maar hij sluit uit dat Rusland oorlog zal voeren tegen Turkije vanwege het huidige conflict.

Gesprekken

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, heeft zijn condoleances overgebracht aan minister Lavrov voor de dood van één van de piloten van de SU-24.

Dinsdag werd het Russische gevechtstoestel SU-24 boven Turks grondgebied neergehaald. De twee piloten wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door jihadisten in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Woensdagmiddag werd de Turkse ambassade in Moskou uit onvrede over het neerhalen van de SU-24 met eieren en stenen bekogeld.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer bij grens met Syrië

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer