Een van de twee piloten die zich dinsdag met een schietstoel uit het neergeschoten Russische gevechtsvliegtuig wist te redden, is opgepikt door het Syrische leger en is veilig aangekomen op een Russische basis in Syrië.

Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu woensdag gezegd tegen AP

Volgens de minister is de piloot na een twaalf uur durende operatie gered en is hij nu veilig. Hij zou door Syrische commando's zijn bevrijd uit handen van een rebellenbeweging in Noord-Syrië. 

De andere piloot was gewond toen hij aan zijn parachute naar beneden kwam en is "op de grond op gruwelijke wijze door jihadisten vermoord", zegt de Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov.

Over het lot van de piloten gingen sinds dinsdag tegenstrijdige berichten. Zo claimde een Turkmeense rebellengroepering de twee piloten hangend aan hun parachute doodgeschoten te hebben. De Turkse autoriteiten hielden vol dat beide piloten nog leefden en dat Ankara werkte aan de vrijlating van de twee.

Gewonden

Delen van de Russische straaljager zijn op Turks grondgebied terechtgekomen en hebben twee Turkse burgers verwond, zei de Turkse president Tayyip Recep Erdogan woensdag.

Volgens Erdogan vloog de SU-24 in Turks luchtruim toen die werd geraakt. Het toestel kwam neer in Syrië. De president benadrukt dat zijn land niet de intentie heeft het incident te laten escaleren. We verdedigen alleen onze eigen veiligheid en "rechten van onze broeders" in Syrië, aldus Erdogan.

Locatie neergeschoten vliegtuig

Projecten schrappen

Als gevolg van het incident overweegt Rusland een aantal gezamenlijke projecten met Turkije te schrappen, zo stelt de Russische premier Dmitri Medvedev woensdag.

Hij waarschuwt Turkije dat het land marktaandeel in Rusland zal verliezen. Volgens de Russen werd de straaljager zonder waarschuwing uit de lucht geschoten.

Waarschuwingen

De Russische ambassadeur Orlov zegt dat het "totaal niet klopt wat Turkije zegt, dat het tien waarschuwingen heeft afgegeven. Het vliegtuig werd zonder waarschuwing neergehaald", aldus de ambassadeur voor de Franse radio.

Orlov vindt dat Turkije een dubieuze rol speelt in de strijd tegen Islamitische Staat en meent dat het land duidelijk moet gaan maken waar het staat.

Rusland heeft de ambassadeur van Turkije in Moskou ondertussen ontboden om in sterke bewoordingen te protesteren tegen het neerhalen van een Russische straaljager, meldt het Russische persbureau Tass.

Video: Turkije schiet Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer