In de Amerikaanse stad Chicago zijn dinsdagavond (lokale tijd) honderden mensen de straat op gegaan, nadat een video is vrijgegeven waarop te zien is hoe een agent vorig jaar de zwarte tiener Laquan McDonald doodschoot.

Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Op last van de rechter gaf de politie de video dinsdag vrij vanwege een onderzoek naar de dood van de 17-jarige McDonald. De verdachte agent Jason van Dyke werd dinsdag beschuldigd van moord. Het incident gebeurde vorig jaar oktober in Chicago.

In de video is te zien hoe de agent zestien keer op McDonald schoot. Ook toen de jongen op de grond lag, bleef de agent schieten. Van Dyke zei dat McDonald met een mes op hem af kwam lopen. 

Video: Vrijgegeven video politie Chicago 

Politie schiet zwarte tiener neer
Politie schiet zwarte tiener neer

Onrust

De lokale autoriteiten vreesden al dat de video tot onrust zou leiden.

De demonstranten hielden onder begeleiding van de politie een protestmars door het centrum van Chicago, meldt persbureau AP. Mensen blokkeerden het verkeer en scandeerden "16 shots".

Vervolgens liepen de demonstranten naar een gebouw van de politie van Chicago. Agenten vormden een lijn om te voorkomen dat mensen naar binnen zouden gaan. Sommige actievoerders riepen "niet schieten" naar de agenten.

Vreedzaam

De protesten hebben nog niet tot gewelddadige incidenten geleid. Wel zijn er twee arrestaties verricht. De politie in Chicago riep op tot een vreedzaam protest. Ook de burgemeester van de Amerikaanse stad Rahm Emanuel maande iedereen kalm te blijven.

Het is niet voor het eerst dat een Amerikaanse agent in opspraak raakt na het doodschieten van een zwarte verdachte. Vorig jaar onstonden er rellen in het Amerikaanse Ferguson toen een blanke agent de zwarte tiener Michael Brown doodschoot.

Video: Protest VS om dood zwarte tiener

Protest Chicago na video schietende agent
Protest Chicago na video schietende agent