De Hongaarse antiterreurpolitie heeft afgelopen week vier mensen opgepakt die met explosieven in hun auto onderweg waren naar de hoofdstad Boedapest. Ook werd in een huis een ruimte ontdekt waar bommen werden gemaakt.

Dat meldde de chef van de speciale politie-eenheid dinsdag.

Hij kon nog niet zeggen of de verdachten banden hebben met Islamitische terreurgroepen. Waarschijnlijk wordt daar de komende dagen meer over bekend.

Wat de mannen met de bommen van plan waren, is onduidelijk. Het antiterrorismebureau in Hongarije heeft de beveiliging van hooggeplaatste functionarissen opgevoerd. Volgens het bureau kwamen de verdachten naar voren tijdens onderzoeken rond de beveiliging van die functionarissen.

Explosieven

Nadat de mannen waren aangehouden deed de politie een huiszoeking waarbij de apparatuur voor het maken van bommen werd ontdekt. Er werden explosieven gevonden die veel levens kunnen eisen, zei het hoofd van het antiterrorismebureau tegen de Hongaarse tv-zender M1

De identiteit van de opgepakte mannen is niet vrijgeven, maar de zaak zou wel een internationale omvang hebben.

Er zijn twee mannen opgepakt met machinegeweren, kogels en geluidsdempers in hun auto. Of ze iets te maken hebben met de vier mannen die bommen bij zich hadden, is niet duidelijk.