De NAVO vindt dat Turkije zijn kalmte moet bewaren na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de grens met Syrië dinsdag. 

Na het incident kwamen de 28 NAVO-ambassadeurs voor een speciale vergadering op verzoek van Turkije bijeen in Brussel. De Turkse president Erdogan verdedigde ondertussen in Ankara het recht van zijn land zijn grenzen te verdedigen.

De NAVO heeft Turkije laten weten solidair te zijn. Maar secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO ziet echter ondertussen graag dat de Turken en Russen verder met elkaar in contact treden in verband met het incident. Ankara beschuldigt Moskou van het schenden van zijn luchtruim en de Russen ontkennen dat stellig.

De westerse verdragsorganisatie zegt dat op grond van ingewonnen informatie is gebleken dat het Russische vliegtuig wel degelijk boven Turks gebied vloog toen het werd neergeschoten.

De NAVO zelf heeft nog geen contact met het Kremlin over de zaak gehad, zei Stoltenberg. Rusland heeft wel laten weten de militaire samenwerking met de Turken tot nader order op te schorten. 

Europese Unie

Donald Tusk, de president van de Europese Commissie, roept mensen eveneens op om de rust te bewaren. "In dit gevaarlijke moment na het neerschieten van een Russisch vliegtuig, moet iedereen het hoofd koel houden en kalm blijven'', luidde een tweet.

Zondag houdt de Europese Unie een top met Turkije over de aanpak van de vluchtelingenstroom. In ruil voor financiële steun voor de opvang van met name Syrische vluchtelingen in Turkse opvangkampen, moet Turkije de grenzen naar Europa beter bewaken.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde desgevraagd op het incident, na een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot François Hollande in het Witte Huis. Obama zei dat Turkije "net als ieder ander land het recht heeft om haar luchtruim te verdedigen".

Volgens Obama is het vooral belangrijk dat Rusland en Turkije met elkaar gaan praten en maatregelen gaan nemen om "escalatie te ontmoedigen".