Frankrijk zal geen grondtroepen naar het strijdveld in Syrië sturen. Wel zal het land lokale troepen ondersteunen die strijden tegen Islamitische Staat (IS).

Dat zei de Franse president François Hollande dinsdagavond (Nederlandse tijd) op een perconferentie met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama in Washington.

Ook Obama heeft al meermaals laten weten dat behoudens de inzet van speciale eenheden er geen Amerikaanse troepen naar Syrië worden gestuurd. 

De strijd vanuit de lucht tegen IS door Frankrijk, de VS, alsmede andere coalitiegenoten moet wel worden opgevoerd, vonden beide presidenten. Hoe dat precies vorm moet krijgen bleef onduidelijk. De Franse luchtmacht intensiveerde de bombardementen op IS-doelen wel sinds de aanslagen in Parijs en dan met de name op Raqqa, de 'hoofdstad' van het grondgebied van IS. 

Ook het steunen van partijen die wel op de grond vechten tegen IS blijft een belangrijke strategie van de Amerikanen en de Fransen.

Assad

Hollande benadrukte in het Witte Huis nog maar eens dat de Syrische president Bashar al-Assad "niet de toekomst van Syrië kan zijn". Volgens de Franse president zou Assad zo snel mogelijk moeten vertrekken.

Obama en Hollande waren het er over eens dat Rusland een welkome partner blijft in de strijd tegen IS, maar dat het steunen van Assad contraproductief werkt in het Syrische conflict.