Parijs heeft dinsdag het Place de la République en het nabijgelegen metrostation dinsdag korte tijd ontruimd na een vals bomalarm. Vijf metrolijnen werden gedeeltelijk stilgelegd.

Dat besloot vervoersmaatschappij RATP, meldt de krant Le Figaro. Volgens de maatschappij ging het om veiligheidsmaatregelen die "werden genomen door de politie". 

De politie stelt in een verklaring dat er "een anoniem telefoontje kwam dat er om 14.00 uur een bom zou afgaan. Zelfs als het om een misplaatste grap gaat, moeten we de dreiging serieus nemen", aldus een woordvoerder. Een uur na de melding kon het metroverkeer worden hervat.

Het ging om de metrolijnen 3, 5, 8, 9 en 11. Deze lijnen komen allen langs het station République.

Bomexperts en speciale speurhonden onderzochten het gebied, dat hermetisch was afgesloten. Er werd echter ''geen enkel verdacht object'' aangetroffen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de krant Le Parisien.

Parijs verkeert in een uiterste staat van paraatheid na de aanslagen van 13 november. Daags na de aanslagen werd het verkeer op meerdere metrolijnen stilgelegd wegens het verhoogde dreigingsniveau. Veel inwoners meden bovendien het openbaar vervoer, uit angst voor nieuwe aanslagen. 

Huiszoekingen

In de Duitse plaats Epselkamp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen vonden vrijwel tegelijkertijd huiszoekingen plaats door speciale politie-eenheden. Dat melden Duitse media.

De Duitse politie zou op zoek zijn naar een terrorist die verband houdt met de aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen en honderden gewond raakten.

Witte emir

Ook in Frankrijk is dinsdag veel politie op de been in de Zuid-Franse plaats Artigat, in de buurt van Toulouse. Volgens Le Figaro gaat het om een veertigtal politievoertuigen. Een dorp in de buurt zou hermetisch zijn afgesloten.

De actie is mogelijk gericht tegen Olivier Corel, bijgenaamd de 'witte emir'. Corel wordt niet direct in verband gebracht met de aanslagen in Parijs, maar hij zou wel banden hebben met jihadistennetwerken die strijders werven voor de jihad in Syrië.

Daarnaast heeft Corel banden met Fabrice Cain, een jihadist afkomstig uit Toulouse. Hij zou te horen zijn op de video waarin Islamitische Staat (IS) de aanslagen van 13 november opeist. Beiden mannen hadden daarnaast banden met Mohamed Merah, de man die in 2012 zeven mensen doodde bij meerdere aanslagen in de buurt van Toulouse.