De familie van Ahmed Mohamed, de Amerikaanse tiener die werd aangehouden omdat hij een klok had gemaakt, wil 15 miljoen dollar (ongeveer 14,1 miljoen euro) schadevergoeding.

De familieleden claimen het geld van de stad Irving, waar het incident plaatsvond, en de school waar de jongen op zit. Ook eisen zij officiële excuses van de burgemeester en politiechef van de Texaanse stad. Dat meldt CNN dinsdag. 

De 14-jarige Mohamed haalde in september de internationale media toen hij werd aangehouden omdat hij een zelfgemaakte klok meenam naar school. Hij had het uurwerk zelf geknutseld en wilde het aan zijn docenten laten zien.

Een docent vreesde echter dat de jongen, die een Soedanese achtergrond heeft, een bom had meegenomen. Zij waarschuwde de politie, die de jongen in de klas arresteerde en in handboeien meenam voor een verhoor.

President Obama

Het incident leidde wereldwijd tot ophef en op sociale media werd de hashtag #IStandwithAhmed in het leven geroepen om de jongen te steunen.

President Barack Obama nodigde de jongen uit voor een persoonlijke ontmoeting in het Witte Huis en van een stichting kreeg Mohamed een beurs voor een studie in Qatar aangeboden.

Reputatie

Desondanks heeft de tiener een flinke psychologische deuk opgelopen door het incident, stelt de advocaat van de familie. En zijn reputatie zou voor altijd zijn aangetast. Bovendien zouden de aanklacht en de rechten van de jongen niet zijn voorgelezen toen hij werd aangehouden. 

De school en de gemeente Irving hebben nog niet gereageerd op de eis van de familie. Zij hebben zestig dagen de tijd om excuses aan te bieden en een financieel tegenvoorstel te doen.

Video: Familie 14-jarige 'bommenmaker' wil 15 miljoen dollar