Pakistan heeft binnen een jaar tijd driehonderd executies uitgevoerd. Het land voerde vorige jaar december de doodstraf opnieuw in.

Dat meldt Amnesty International dinsdag.

Met dit aantal heeft Pakistan volgens de mensenrechtenorganisatie een plekje verworven in de top 3 van landen waar de meeste doodvonnissen worden voltrokken.

Volgens Amnesty vinden de meeste executies plaats na een schijnproces en vindt er nauwelijks controle plaats of de doodvonnissen op een humane manier worden uitgevoerd.

Extremisten

Pakistan heeft besloten het verbod op de doodstraf op te heffen om een einde te maken aan de strijd tegen extremisten en misdaadbendes. Maar volgens Amnesty is er geen enkel bewijs dat de extra vonnissen een positief effect hebben gehad op het terrorisme.

"Integendeel", stelt een woordvoerder. "Er zijn heel veel terroristen die erg genoegen in scheppen om als martelaar te sterven." In oktober alleen al werden er in Pakistan 45 executies voltrokken.

Wereldwijde trend

Het aantal doodvonnissen ligt wereldwijd opvallend hoog dit jaar, stelt Amnesty International. In Saudi-Arabië zijn dit jaar al zeker 151 mensen geëxecuteerd. De afgelopen twintig jaar lag dit aantal rond de negentig per jaar. Het aantal in Saudi-Arabië is toegenomen doordat er in het land meer rechters zijn aangenomen.

Woensdag wordt in Pakistan de executie van een man voltrokken die in een rolstoel zit en dus niet kan worden opgehangen. De 42-jarige Abdul Basit is zes jaar geleden veroordeeld voor moord.

Humane manier

De regels in het land schrijven echter voor dat iemand moet kunnen staan om met zijn hoofd in de strop te kunnen. Op die manier kan een snelle en humane dood volgen als het luik onder de veroordeelde openklapt.

Het onderlichaam van Basit is verlamd nadat hij in de gevangenis ziek was geworden. De regels moesten eerst worden veranderd voordat deze executie kan worden voltrokken.

Herinvoering van de doodstraf is overigens zeer zeldzaam. Ongeveer 150 landen ter wereld hebben de doodstraf afgeschaft of voeren de straf niet meer uit. Executies komen nog maar in enkele landen voor, onder meer in de Verenigde Staten, China, Iran en Nigeria.