Boven de Turkse grens met Syrië is een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten. Het toestel is door Turkije neergehaald, omdat het het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Het vliegtuig stortte neer in Syrië.

Dat bevestigt zowel de Turkse president Erdogan als het Russische ministerie van Defensie.

Volgens het Russische ministerie was het vliegtuig van het type Sukhoi Su-24 "gedurende de hele vlucht boven Syrisch grondgebied". Poetin zegt dat het vliegtuig in Syrië is beschoten, vier kilometer van de Turks-Syrische grens.

Een Turkse militaire functionaris zegt dat het Russische toestel het Turkse luchtruim binnenvloog. Het leger heeft inmiddels radarbeelden vrijgegeven.

De militaire functionaris meldt dat de piloten van de Sukhoi tien keer in vijf minuten zijn gewaarschuwd voordat twee Turkse F-16's het neerhaalden.

Poetin bevestigt dat een raket van de Turken het Russische vliegtuig heeft getroffen. Het Kremlin spreekt van "een ernstig incident''.

Op verschillende Turkse televisiezenders waren beelden te zien van hoe het brandende toestel neerstortte.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer bij grens met Syrië

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Luchtruim

De Turkse regering liet op 17 oktober dit jaar nog weten dat het er niet voor terugdeinst om vliegtuigen neer te schieten die het luchtruim van het land schenden. In diezelfde maand haalden Turkse straaljagers al een drone uit de lucht bij de grens met Syrië.

Volgens AP is het vliegtuig op Syrisch grondgebied neergestort. Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, ongeveer veertig kilometer van de Syrische havenstad Latakia.

Latakia is onder meer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die aanvallen uitvoeren op Syrische rebellengroepen en terreurgroep Islamitische Staat. 

Locatie van neergeschoten vliegtuig

Piloten

Turkse media melden dat twee piloten zichzelf met een schietstoel uit het sneldalende vliegtuig bevrijdden. Een van hen kwam volgens de nieuwszender CNN Türk in handen van Turkmeense strijders.

Een rebellengroep in het noordwesten van Syrië heeft via internet beelden verspreid van een Russische piloot die kennelijk is omgekomen.

Het getoonde stoffelijk overschot is volgens de groepering, die zich Tiende Brigade noemt, van een van de piloten uit de dinsdag neergehaalde Russische Sukhoi. De rebellen zeggen dat de piloot al was overleden voordat zijn lichaam in hun handen kwam.

De Turkmenen zijn een aan de Turken verwante etnische groep die in de landen van de regio minderheden vormen. De Turkmeense 'brigades' zijn tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad en van de jihadisten.

NAVO

Turkije is een van de 28 leden van de NAVO, dat dinsdag om 17.00 uur in Brussel een spoedbijeenkomst houdt. Hier zal Turkije de andere lidstaten inlichten over de gebeurtenissen. 

Bij een spoedbijeenkomst in oktober maande de NAVO Rusland al om het Turkse luchtruim niet meer zonder toestemming te betreden. 

De NAVO liet dinsdagochtend al weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden. "We staan in contact met de Turkse autoriteiten'', aldus een woordvoerder.

Naar aanleiding van het nieuwe incident neemt Turkije ook contact op met de Verenigde Naties. Daarnaast is de Russische ambassadeur in Turkije opgeroepen om uitleg te komen geven.

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het neerstorten van de straaljager in Syrië een "zeer serieuze zaak". "Het is belangrijk dat alle feiten duidelijk worden", aldus de minister.