De Russische president Poetin en zijn Iraanse gastheer Khamenei waren het maandag in Teheran eens over de kwalijke rol die de Verenigde Staten in de kwestie-Syrië spelen. 

De hoogste geestelijk leider van Iran omschreef die rol als ''een langetermijnplot met als doel Syrië te domineren". Poetin was voor het eerst sinds 2007 weer in Iran.

Rusland en Iran steunen beide de Syrische leider Bashar al-Assad, terwijl de Amerikanen evenals Turkije en de Arabische Golfstaten de president weg willen hebben. Zij beschouwen hem als een obstakel op de weg naar de vrede in het door burgeroorlog geteisterde Syrië.

Tijdens overleg in Wenen ruim een week geleden werd door de wereldmachten en landen uit de regio besloten dat die weg een politieke moet zijn. Om te beginnen moeten er binnen twee jaar verkiezingen worden gehouden.

Poetin en Khamenei eens over rol VS in Syrië

Export gas

Poetin en Khamenei spraken met elkaar in de marge van een bijeenkomst van gas exporterende landen in de Iraanse hoofdstad. De Iraanse president Rohani zei maandag dat de twee staten nauwere banden zullen aangaan. Poetin maakte melding van handelsovereenkomsten op het gebied van energie, bankzaken en transport. Verder gaat Rusland S-300-raketten leveren aan het Iraanse regiem.