In de eerste drie weken van november zijn 180.000 vluchtelingen Duitsland in gereisd. Dat heeft de Duitse federale politie meegedeeld.

Het Duitse blad Die Welt schrijft maandag dat de door de regering in Berlijn gehoopte vermindering van het aantal vluchtelingen vanwege de invallende koude, niet uitkomt.

De aantallen migranten groeien alleen maar. Afgelopen weekeinde passeerden liefst 14.482 vluchtelingen de Duitse grens. In heel oktober werden 181.000 migranten geteld.

De prognose van de Duitse overheid dat in 2015 circa 800.000 vluchtelingen het land zouden binnenkomen, wordt ruim overschreden. Met nog vijf weken dit jaar te gaan, zijn er momenteel al 938.000 mensen geregistreerd.

Bovengrens

Premier Reiner Haseloff van de deelstaat Saksen-Anhalt wil dat de deelstaten van Duitsland bekend moeten maken hoeveel vluchtelingen ze maximaal kunnen opvangen. Hij zei maandag in een interview met de krant Handelsblatt dat er een duidelijke bovengrens moet komen voor de opvang van vluchtelingen.

In Saksen-Anhalt kunnen volgens Haseloff maximaal twaalfduizend vluchtelingen worden opgevangen. Als andere deelstaten ook bekendmaken hoeveel ze maximaal kunnen opnemen, dan kan de Duitse regering het totaal vaststellen.

"Dat totaal moeten we dan duidelijk overbrengen aan de vluchtelingen. Indien nodig moeten we laten blijken dat er geen plek meer is", zegt hij.

Haseloff wil dat er bij de CDU-partijdag in december concrete maatregelen worden genomen om de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen. Bij een bovengrens moet rekening worden gehouden met de lidstaten, aldus Haseloff.