Het gebruik van chemische wapens is in de Syrische burgeroorlog gemeengoed geworden. 

Dat heeft een Amerikaanse gezant maandag gezegd bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

''We moeten onze stem gezamenlijk verheffen en dergelijk gebruik met klem veroordelen'', zei Rafael Foley tijdens een ontmoeting met de uitvoerende raad van de OPCW.

Chloor- en mosterdgas zijn onlangs op de slagvelden van Syrië ingezet, wat volgens Foley aantoont hoe normaal het gebruik van dergelijke wapens is. De OPCW bevestigde eind oktober voor het eerst het gebruik van mosterdgas, maar meldde daarbij niet door welke strijdende partij het wapen was ingezet.

Chemische wapens zijn onder meer gebruikt tijdens botsingen tussen Islamitische Staat (IS) en andere rebellengroeperingen. Daaruit zou kunnen blijken dat IS de mogelijkheid heeft ontwikkeld de stoffen zelf te maken, maar de chemische wapens kunnen ook zijn gestolen.

Syrië beloofde twee jaar geleden zijn voorraden chemische wapens te vernietigen. Volgens Foley is ook duidelijk dat ''het Syrische regime nog altijd chemische wapens inzet tegen zijn eigen burgers''.