De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin hoopt dat de Nederlandse burger begrijpt dat het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne draait om de toekomst van het Europese project.

Dat zei hij maandag in Kiev tijdens het bezoek van Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en zijn Belgische en Luxemburgse ambtgenoten.

"We respecteren het democratische recht van de Nederlandse bevolking om zich over het referendum uit te spreken", zei Klimkin. 

"Ik ben er absoluut zeker van dat het Nederlandse volk begrijpt waar dit referendum over gaat, namelijk over de Europese waarden die wij delen", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Volgens Klimkin zet Oekraïne daar belangrijke stappen met wetsvoorstellen die hervormingen moeten realiseren in het land dat door corruptie en een slepende burgeroorlog geteisterd wordt. Tegelijk stelde de Oekraïense minister dat het referendum gaat over de toekomst van het "Europese project" waar Oekraïne deel van wil uitmaken.

Referendum

Op 6 april gaat Nederland naar de stembus om zich uit te spreken over het associatieverdrag met Oekraïne. Het verdrag moet de economische en politieke banden met Oekraïne versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord.

Voordat het verdrag in werking kan treden is het noodzakelijk dat alle Europese lidstaten het verdrag hebben geratificeerd. Naast Nederland, hebben ook  België, Italië, Griekenland en Cyprus dat ook nog niet gedaan.

Het comité Geenpeil heeft afgedwongen dat er eerst een raadgevend referendum over het verdrag moet plaatsvinden. Het comité ziet het verdrag als een opmaat naar een EU-lidmaatschap. De initiatiefnemers vinden dat een ondemocratisch gang van zaken en eisen meer inspraak van de burger in het Europese besluitvormingsproces.

Koenders

Volgens Koenders is het associatieverdrag geen opmaat naar een EU-lidmaatschap, maar is het een manier om Oekraïne via handel en de economie op weg te helpen om het land te hervormen. Koenders bezoekt Kiev daarom om zijn steun uit te spreken voor het pad dat Oekraïne heeft ingeslagen op het gebied van de corruptiebestrijding, de versterking van de mensenrechten en de hervormingen van het justitieel apparaat.

"In een tijd waarin de wereld terecht bezig is met de aanslagen in Parijs en de strijd tegen ISIS, is het belangrijk om de situatie in Oekraïne niet te vergeten", zegt Koenders. In het oosten van Oekraïne zijn er nog steeds gevechten tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten, ondanks het Minsk-akkoord dat een staakt-het-vuren zou moeten garanderen.

Video: Koenders bespreekt Oekraïense situatie

Koenders bespreekt Oekraïense situatie
Koenders bespreekt Oekraïense situatie

Steun

Toch is de instabiliteit in Oekraïne geen reden om het associatieakkoord van tafel te vegen. Integendeel, zegt Koenders. "Het verdrag is belangrijk om de keuze van het Oekraïense parlement en bevolking voor de Europese normen en waarden te steunen."

Het referendum is raadgevend, dat betekent dat de uitslag van de volksraadpleging niet bindend is. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde eerder al in met het verdrag. Koenders: "Ik sta voor de ja-stem. De Nederlandse regering is voor dit akkoord."