Het openbaar leven in Brussel is ook maandagochtend nagenoeg stilgevallen. Metro's rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels, cafés en restaurants houden de deuren gesloten.

Slechts een enkele reiziger waagt zich in de treinstations. De treinen rijden wel, maar beduidend minder mensen maken daar gebruik van. 

De afgelopen dagen viel het openbaar leven ook nagenoeg stil als gevolg van het hoogste dreigingsniveau. Militairen en agenten bewaken cruciale plekken in de stad, zoals de grote stations en de Grote Markt. Maandagmiddag wordt besloten of het dreigingsniveau gewijzigd kan worden.

Grote bedrijven, waaronder Electrabel en grote bankconcerns zoals KBC hebben hun personeel opgeroepen niet naar Brussel te komen, maar thuis te werken. Ook de twee vestigingen van Ikea in Anderlecht en Zaventem, nabij Brussel, zijn gesloten.

Open

Niet alles is gesloten. De grote supermarktketens Delhaize en Carrefour houden hun vestigingen open, op vier winkels na die in het centrum van Brussel liggen. 

Het Atomium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, zou maandag weer open gaan voor publiek, maar de attractie blijft dicht, zo maakte het Atomium via Twitter bekend.

Op de Facebookpagina met de kop 'Sorry, we're open!' worden alle adressen van Brusselse cafés, restaurants, parken en winkels verzameld die maandag wel open zijn. "Wanneer de terreurdreiging het hoogste niveau bereikt, moet de samenleving haar rug rechten'', staat er op de pagina.

''Angst is gewoon een slechte raadgever", zegt initiatiefnemer Gerben Van den Abbeele tegen Brusselnieuws.be. ''Het idee van de pagina is ook ingegeven door het gevoel dat de reactie misschien wel wat buitenproportioneel is. Toegegeven, dat is maar een gevoel. Maar als iemand een aanslag wil plegen, kan dat toch nog steeds? Zelfs in Parijs is het leven niet op die manier lamgelegd.”

Video: Brussel wordt bewaakt na terreurdreiging

Nieuwe acties

Bij nieuwe politieacties op zondagavond zijn zestien verdachten opgepakt. Volgens de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken is het nog te vroeg om te zeggen dat de terreurdreiging hiermee is afgenomen. 

"De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben", aldus de minister in het Belgische journaal.

Jambon wil niet veel kwijt over de antiterreuracties van de politie. "De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen 'daar en daar staan we', dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers", zei de minister. "Dat gaan we dus niet wereldkundig maken."

Europese instellingen

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat er geen specifieke aanwijzing is dat er een aanslag op Europese instellingen dreigt. De woordvoerder stelt dat maandag op basis van informatie van de Belgische autoriteiten.

''Ondanks het hogere dreigingsniveau in Brussel hebben de Belgische autoriteiten ons bevestigd dat er geen specifieke dreiging is tegen de Europese instellingen, inclusief de Europese Commissie'', aldus de zegsman.

Wel zijn de veiligheidsmaatregelen bij de gebouwen van de commissie licht verscherpt. Zo worden alle auto's en ook de bagage gecheckt.

De zegsman meldt dat alle vergaderingen doorgaan, maar dat evenementen buiten de commissiegebouwen zijn afgelast. ''We werken kalm door.''

Ziekenhuizen

Twee grote ziekenhuizen hebben maandag extra maatregelen getroffen als gevolg van de hoge terreurdreiging. Vooral het patiëntenbezoek is beperkt. Het universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe schrapt geplande consultaties. Patiëntenbezoek is beperkt tot het ''strikte minimum". Wie geen dwingende reden heeft om bij een patiënt langs te gaan, ''wordt uitgenodigd dat niet te doen". Voor de rest werkt het ziekenhuis zoals anders.

Het UMC Sint-Pieter schroeft de beveiliging op en sluit een aantal ingangen. Ook het aantal bezoekers is beperkt. Wel blijven alle afspraken staan.