Een van de laatste zeldzame witte neushoorns ter wereld is overleden. Het dier is ingeslapen in de dierentuin van San Diego.

Dat meldt de Los Angeles Times.

De dierentuin besloot tot de euthanasie, omdat de 41-jarige Nola de laatste tijd fysiek zwaar achteruit was gegaan. Ze leed onder meer aan zware artritis en had de laatste dagen last van een bacteriële infectie.

Door het overlijden van Nola zijn er nog maar drie witte neushoorns over op de wereld. Dit drietal leeft in Kenya in een bewaakt wildpark. Ze leven daar onder doorlopend toezicht, uit angst dat stropers hun slag slaan en de dieren doden.

Publiekstrekker

Nola leefde in de dierentuin van San Diego sinds eind jaren tachtig. Zij werd geboren in voormalig Tsjechoslowakije. Zij was een van de grote publiekstrekkers van het park aan de Amerikaanse westkust. De dierentuin stelt dat de wereld met haar dood "een icoon verloren is".

Het is de tweede witte neushoorn in een jaar tijd waar de San Diego Zoo afscheid van moet nemen. Vorige jaar december overleed het 44-jarige mannetje waar Nola mee samenleefde. Afgelopen zomer stierf in Tsjechië de 31-jarige witte neushoorn Nabiré.

Video: Zeldzame witte neushoorn overlijdt in San Diego

Uitsterven

Internationale wetenschappers zoeken nog altijd naar een manier om het uitsterven van de diersoort te voorkomen. Eerdere pogingen om de diersoort te redden, bijvoorbeeld door middel van kunstmatige inseminatie, zijn mislukt.

Het verlies van leefbare grond voor de witte neushoorns is een van de voornaamste oorzaken van het lage overgebleven aantal. In landen waar de diersoort van oorsprong leeft, heerst vaak een instabiele situatie.

Zwarte markt

Landen als de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Sudan, Tsjaad en de Democratische Republiek Congo worden geteisterd door voortdurende conflicten en machtsproblemen, waardoor de neushoorns niet goed kunnen worden beschermd.

Stropers vormen een andere grote bedreiging voor de dieren. De hoorns van de neushoorn hebben op de zwarte markt een waarde van zo'n 57.000 euro.