Het aantal doden als gevolg van een grote brand in een nachtclub in de Roemeense hoofdstad Boekarest blijft stijgen. Zondag overleed het zestigste slachtoffer, een 19-jarige student.

Dat meldt persbureau AP. De tiener overleed in een ziekenhuis in Wenen waar hij werd behandeld voor zijn brandwonden.

De brand brak 30 oktober uit in de nachtclub toen een pijler met niet-vuurbestendig isolatieschuim door vuurwerk in brand vloog. Het vuur verspreidde zich daarop snel naar het plafond, wat leidde tot een stormloop naar de uitgang door de ongeveer vierhonderd aanwezige bezoekers.

In reactie op de ramp heeft de Roemeense regering de controles op de naleving van brandvoorschriften verscherpt.

Veiligheidseisen

De ramp leidde tot een storm van protesten in Boekarest. De woede van het volk over het niet naleven van de veiligheidseisen in de club en de corruptie in Roemenië in het algemeen bracht meerdere malen tienduizenden demonstranten op de been.

In een reactie op de woede over de brand trad begin november de regering van premier Victor Ponta af. Veel boze Roemenen denken echter dat nieuwe verkiezingen geen einde maken aan de corruptie binnen de overheid.

Cristian Popescu Piedone, de oud-burgemeester van Boekarest, is inmiddels aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou een vergunning hebben afgegeven voor de nachtclub zonder dat de brandweer het pand had onderzocht op brandveiligheid.