De hoogste alarmfase ten aanzien van de terroristische dreiging blijft in Brussel voorlopig nog van kracht. Zondagmiddag maakt de Belgische antiterreurdienst een nieuwe analyse van de terreurdreiging.

Er wordt dan bekeken of het hoogste dreigingsniveau (vier) voor Brussel gehandhaafd blijft, meldt het crisiscentrum. De evaluatie wordt in de loop van de namiddag verwacht.

Rond 16.30 uur liet het crisisteam weten dat het overleg nog aan de gang is. De Belgische Veiligheidsraad kwam zondagmiddag opnieuw bijeen, daarin zitten behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Zondagavond om 19.00 uur houdt de Belgische regering een persconferentie waar de uitkomsten van het overleg zullen worden toegelicht.

Voor de rest van België staat het dreigingsniveau momenteel op drie. Tot de nieuwe analyse gemaakt is, gelden in Brussel extra veiligheidsmaatregelen waarbij onder andere extra politie op de been is, metro's niet rijden en evenementen afgelast zijn.

Ontruiming

Het gebouw van Medialaan, een Belgisch mediabedrijf, is zondagnamiddag na dreigementen enige uren ontruimd geweest. Het bedrijf in Vilvoorde, dat aan de noordrand van Brussel ligt, is eigenaar van diverse Belgische radio- en televisiezenders zoals VTM, 2BE en Q-music Vlaanderen.

Iedereen werd naar het nabijgelegen Eurovolleycenter gebracht. De politie heeft het gebouw doorzocht met explosievenhonden, maar hierbij zijn geen explosieven aangetroffen. Inmiddels is het gebouw weer vrijgegeven.

Ook het station van Mechelen was korte tijd ontruimd, maar dat berustte op een misverstand. Er bleek geen bommelding, aldus de politie.

Meer terroristen

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei zaterdagavond in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak dat de terreurdreiging in België niet alleen bestaat omdat de mogelijke dader van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. 

De Belgische autoriteiten vrezen dat in Brussel ook andere personen aanwezig zijn uit een bende extremisten die verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen in Parijs op 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. 

De burgemeester van de Brusselse deelgemeente Schaerbeek, Bernard Clerfayt, zei zondag dat "iedereen waakzaam moet blijven, omdat wij hebben vernomen dat er twee heel gevaarlijke terroristen in Brussel zijn".

Volgens de autoriteiten zou er nog steeds sprake zijn van een reële dreiging. "We stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden", zo reageerde de Belgische minister Jambon op de situatie.

Video: Weinig mensen op straat na handhaving hoogste dreigingsniveau Brussel

Metro

De Belgische minister van Justitie Koen Geens zei zondag dat de metro in Brussel maandag waarschijnlijk wel weer rijdt. "We gaan de stad niet economisch lamleggen", zo sprak hij. "Paniek en schrik zijn niet onze leidraad''.  

Het persbureau Belga berichtte dat Geens op de Vlaamse televisie uiteenzette dat de regering tijd nodig heeft om alle beveiliging goed te reorganiseren. Hij hoopt dat "de capaciteiten" die nodig zij om de metrostations te bewaken maandag beschikbaar zijn. Dat lukt "als alles normaal verloopt", aldus Geens.