Egypte houdt zondag en maandag de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. Inwoners van dertien van de 27 gouvernementen brengen hun stem uit.

Er wordt onder meer gestemd in de hoofdstad Caïro.

Er staan 596 parlementszetels op het spel. Egyptenaren kunnen stemmen op zo'n drieduizend kandidaten. De helft van de stemgerechtigden mocht op 18 en 19 oktober al naar de stembus. Slechts 25 procent van hen kwam toen echter opdagen.

De partij die loyaal is aan de huidige president Abdul Fatah al-Sisi won in de eerste ronde. De officiële totale uitslag wordt begin december verwacht.

Video: Egyptenaren naar stembus

Egyptenaren stemmen voor nieuw parlement
Egyptenaren stemmen voor nieuw parlement

Zonder parlement

Egypte zit al drie jaar lang zonder parlement. Een rechter ontbond het parlement in juni 2012, omdat de verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen. Dat was een jaar nadat ex-president Hosni Mubarak werd afgezet door het leger.

Weer een jaar later zette legerleider Abdel Fattah al-Sisi de democratisch gekozen islamitische president Mohamed Mursi af. Sisi nam later zijn plek in. Het leger kondigde toen aan de democratie in Egypte te willen handhaven.

De Moslimbroederschap won tijdens de laatste parlementsverkiezingen de meeste zetels. De partij mag nu niet meedoen, omdat ze wordt gezien als een terroristische groepering.