De terreurdreiging in België bestaat niet alleen omdat de aanslagpleger Salah Abdeslam nog altijd voortvluchtig is. De dreiging is niet meteen voorbij als hij wordt gepakt of gedood. 

Dat heeft de Belgische minister Jan Jambon zaterdagavond gezegd in het Vlaamse actualiteitenprogramma De afspraak.

''Er wordt van meerdere verdachten uitgegaan, daarom ook die grote machtsconcentratie'', zei de bewindsman. ''Er is een reële bedreiging, maar we stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden.''

Jambon zei eerder zaterdag al dat de Belgische evenknie van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid zondagmiddag een nieuwe analyse maakt van de terreurdreiging en dat de Nationale Veiligheidsraad daarna bijeenkomt.

Abdeslam

Abdeslam, droeg tijdens zijn vlucht mogelijk een bomvest en heeft dat misschien nog steeds om.

Dat zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is.

Hamza Attou sprak volgens zijn advocaat Carine Couquelet over een ''dik vest'' dat Abdeslam aanhad, ''misschien een bomvest of zoiets'', citeert The Telegraph.

Opdracht

Volgens verscheidene Belgische media zou de politie ervan uit gaan dat Abdeslam alsnog zijn opdracht zou willen voltooien. Bovendien zouden andere verdachten aanslagen als in Parijs willen plegen.

De drie mannen, Abdeslam, Attou en Mohammed Amri, zouden onderweg in de auto erg weinig hebben gesproken en Attou heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij bang was. Abdeslam zou ''extreem angstig'' zijn geweest en ''klaar om zichzelf op te blazen''.

'Concrete dreiging'

Eerder op zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat de dreiging in de hoofdstad een "concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven" is, die te vergelijken is met de aanslagen in Parijs. Dat was de aanleiding voor de autoriteiten om voor het hele Brussels Gewest het dreigingsniveau op te schroeven naar de hoogste fase.