Speciale eenheden van de Belgische politie hebben zaterdagmiddag vier mensen opgepakt op de Grote Zavel in het centrum van de stad.

De vier zaten in een verdachte auto, zei een woordvoerder.

Het is nog niet bekend welk verband de aanhoudingen hebben met de verhoogde terreurdreiging in en rond de stad.

'Concrete dreiging'

Eerder op zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat de dreiging in de hoofdstad een "concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven" is, die te vergelijken is met de aanslagen in Parijs. Dat was de aanleiding voor de autoriteiten om voor het hele Brussels Gewest het dreigingsniveau op te schroeven naar de hoogste fase.

​Alle metrolijnen zijn stilgelegd, er is extra politie op de been en veel evenementen, concerten en sportwedstrijden zijn afgelast. Ook toeristische attracties als het Atomium en verschillende musea zijn dicht. Ook veel winkels zijn niet opengegaan of gaan voortijdig dicht. In de straten rijden militaire voertuigen.

De veiligheidsmaatregelen gelden vooralsnog tot zondagmiddag. Zondag komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen. Dan wordt de situatie opnieuw bekeken. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

Abdeslam

De aanslagpleger die nog altijd op de vlucht is, Salah Abdeslam, droeg tijdens zijn vlucht mogelijk een bomvest en heeft dat misschien nog steeds om.

Dat zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is.

Hamza Attou sprak volgens zijn advocaat Carine Couquelet over een ''dik vest'' dat Abdeslam aanhad, ''misschien een bomvest of zoiets'', citeert The Telegraph.

De verklaringen van de man zouden voor België onder meer aanleiding zijn geweest zaterdag het niveau van veiligheidsdreiging te verhogen. Volgens verscheidene Belgische media zou de politie ervan uit gaan dat Abdeslam alsnog zijn opdracht zou willen voltooien. Bovendien zouden andere verdachten aanslagen als in Parijs willen plegen.

De drie mannen, Abdeslam, Attou en Mohammed Amri, zouden onderweg in de auto erg weinig hebben gesproken en Attou heeft tegen zijn advocaat gezegd dat hij bang was. Abdeslam zou ''extreem angstig'' zijn geweest en ''klaar om zichzelf op te blazen''.

Woning

Zaterdagochtend trof de politie in Brussel wapens aan in de woning van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Bij de huiszoeking werden geen explosieven of bomgordels gevonden.

De verdachte is één van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen werd opgepakt. Om wie het gaat, is nog niet bekendgemaakt. Het parket wil geen verdere details kwijt.

Video: Veel militairen op de been in Brussel

Cafés

De gemeente Brussel heeft de uitbaters van cafés geadviseerd zaterdagavond de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen.

Het advies geldt voor delen van de binnenstad. Agenten zijn zaterdagmiddag de cafés langsgegaan om dat te melden.

Reisadvies

Het reisadvies voor België is zaterdagavond nog iets verder gespecificeerd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag laten weten.

Het advies is nu genuanceerder. De website van Buitenlandse Zaken in Den Haag vermeldt: "Hoogste niveau van veiligheidsdreiging in het gewest Brussel en dat wil zeggen reëel risico op terroristische aanslagen. Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En volg de instructies van de autoriteiten op."

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd "substantieel", meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof. "Er is goed contact met autoriteiten in België. NCTV volgt de ontwikkelingen nauwgezet."