De regering van Mali speurt naar mogelijke handlangers van de twee moslimterroristen, die vrijdag een aanslag pleegden op het Radissonhotel in de hoofdstad Bamako. 

Volgens een regeringswoordvoerder is het aannemelijk dat de twee daders niet alleen hebben gehandeld.

De aanval en daaropvolgende gijzelingsactie kostten zeker 21 mensen het leven, onder wie de twee terroristen zelf. Onder de doden zijn drie Chinezen, twee Belgen en een Amerikaan. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het hotel.

Het is niet duidelijk of de drie verdachten deelnamen aan de aanval. Volgens de BBC is het onduidelijk hoeveel schutters er waren. Ooggetuigen spreken van dertien mannen die het hotel al schietend binnenkwamen. Het hotel rept over twee terroristen, die dus beiden zouden zijn gedood.

De aanval werd opgeëist door een aan al-Qaeda gelinkte groep.

Koran citeren

In het hotel werden vrijdag ongeveer 170 mensen gegijzeld. Tientallen gijzelaars werden vrijgelaten toen zij bewezen hadden dat zij verzen uit de Koran konden citeren.

Speciale eenheden van het Malinese leger waren vrijdag meer dan zeven uur bezig met de bestorming van het hotel.

De aanvallers hielden zich uiteindelijk op de bovenste verdiepingen schuil, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid. Wel was duidelijk dat zij toen al geen gijzelaars meer hadden.

Noodtoestand

Het land heeft in navolging van de aanslag voor de komende tien dagen de noodtoestand uitgeroepen, dat meldt persbureau AFP. De president Ibrahim Boubacar Keïta heeft ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

De gijzeling is uitgevoerd door de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun samen met al-Qaeda. Dat heeft al-Mourabitoun gezegd. De terreurgroep is gelieerd aan al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali.

Video: Noodtoestand uitgeroepen in Mali na terreuraanslag

Allahu Akbar

Al-Mourabitoun wordt vooral gevormd door Toeareg en Arabieren. Volgens de Franse zender RFI arriveerden de gijzelnemers in een auto met diplomatieke kentekens. De aanvallers zouden "Allahu Akbar" (God is groot) hebben geroepen toen zij het hotel bestormden.

In augustus vonden er ook al drie aanslagen plaats op hotels in Mali. Ook deze aanslagen werden opgeëist door de militante groepering al-Mourabitoun. 

Bij deze aanvallen in de stad Sévaré kwamen toen zeventien mensen om het leven, onder wie negen burgers. In Mali zitten veel Nederlandse en Franse militairen.