De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag een resolutie aangenomen die lidstaten oproept om terreurorganisatie IS te bestrijden "met alle middelen die mogelijk zijn".

Dat heeft de VN vrijdagavond in een verklaring laten weten. De resolutie, die gebaseerd is op een Frans voorstel, werd unaniem aangenomen door de leden van de Veiligheidsraad.

In de resolutie worden lidstaten opgeroepen om hun inspanningen tegen IS te verdubbelen en samen op te trekken om verdere aanvallen van IS en andere terroristische groeperingen te voorkomen. 

De resolutie meldt dat IS "een groot gevaar vormt voor de internationale vrede en veiligheid" en dat de Veiligheidsraad vastbesloten is om "dit gevaar met alle mogelijke middelen te bestrijden". De VN geeft echter geen toestemming voor militair ingrijpen.

Video: VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS

VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS
VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS

Aanslagen

In de resolutie worden de aanslagen in Parijs waarbij 130 mensen om het leven zijn gekomen, scherp veroordeeld. IS heeft eerder de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen opgeëist.

Ook spreekt de Veiligheidsraad zijn afschuw uit over de crash van een Russisch vliegtuig in de Sinaï drie weken geleden. IS heeft beweerd verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van het toestel. De terreurorganisatie heeft naar eigen zeggen een bom aan boord van het vliegtuig tot ontploffing gebracht.