Volgens het Malinese ministerie van Veiligheid bevinden zich in het Radisson-hotel in de hoofdstad Bamako geen gijzelaars meer. In het hotel werden vrijdag ongeveer 170 mensen gegijzeld. 

Volgens president Keïta zijn 21 mensen omgekomen bij de gijzelingsactie. Eerder werd door onder meer de VN gesproken over 27 doden. Zeven mensen zijn gewond geraakt, van wie drie er slecht aan toe zijn.

Volgens de VN zijn ook twee jihadi's gedood. Het ministerie van Veiligheid meldde eerder al dat er drie gijzelnemers waren gedood.

Onder de doden is in elk geval één Amerikaan en en Belgische diplomaat. Verder zouden drie Chinezen zijn omgekomen. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het hotel.

Overmeesteren

Het is nog niet duidelijk of het gehele hotel weer in handen is van het Malinese leger, maar diep in de nacht werd er niet meer geschoten bij het gebouw. Brandweermannen zouden 's nachts enkel lichamen van het hotel naar ambulances hebben gebracht, meldt AP.

Speciale eenheden van het Malinese leger waren meer dan zeven uur bezig met de bestorming van het hotel. De aanvallers hielden zich uiteindelijk op de bovenste verdiepingen schuil, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid. Wel was duidelijk dat zij toen al geen gijzelaars meer hadden.

Het land heeft in navolging van de aanslag voor de komende tien dagen de noodtoestand uitgeroepen, dat meldt persbureau AFP. De president Ibrahim Boubacar Keïta heeft ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd.

Video: Gijzelaars Mali bevrijd

Gijzelaars Mali bevrijd
Gijzelaars Mali bevrijd

Verzen

In het hotel werden 140 gasten en dertig werknemers gegijzeld. Enkele uren na de gijzeling werd een aantal gijzelaars vrijgelaten. Zij zouden worden vrijgelaten als ze verzen uit de Koran konden citeren.

Malinese veiligheidstroepen zijn rond 11.30 uur begonnen met het bestormen van het hotel om de rest van de gijzelaars te bevrijden. Hierbij werden de Malinezen geassisteerd door Amerikaanse en Franse speciale eenheden.

Jihadisten

De gijzeling is uitgevoerd door de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun samen met al-Qaeda. Dat heeft al-Mourabitoun gezegd. De terreurgroep is gelieerd aan al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali.

Al-Mourabitoun wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren. Volgens de Franse zender RFI arriveerden de gijzelnemers in een auto met diplomatieke kentekens. De aanvallers zouden "Allahu Akbar" (God is groot) hebben geroepen toen zij het hotel bestormden.

Koenders

De Nederlandse ambassade in Mali heeft aan alle Nederlandse burgers die, voor zover bekend, in het land zijn een sms gestuurd om ze te waarschuwen voor de veiligheidssituatie. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend weten.

De minister heeft hulp aangeboden aan de regering in Mali. Volgens Koenders kwam er echter nog geen verzoek om hulp.

Aanslagen

In augustus vonden er ook al drie aanslagen plaats op hotels in Mali. Ook deze aanslagen werden opgeëist door de militante groepering al-Mourabitoun. 

Bij deze aanvallen in de stad Sévaré kwamen toen zeventien mensen om het leven, onder wie negen burgers. In Mali zitten veel Nederlandse en Franse militairen.