In de Verenigde Staten is vrijdag een spion, Jonathan Pollard, voorwaardelijk vrijgelaten na dertig jaar wegens spionage voor Israël te hebben vastgezeten. 

De Israëlische regering heeft de vrijlating van de 61-jarige Pollard verwelkomd. Pollard mag echter de eerst komende vijf jaar Amerika niet verlaten.

In Israël is veel gelobbyd voor Pollards vrijlating. Hij begon in 1984 als inlichtingenofficier te werken bij de Amerikaanse marine. 

Hij maakte zich echter verdacht onder collega's en werd aangehouden toen "koffers vol" vertrouwelijke documenten voor 10.000 dollar en juwelen had verkocht aan Israëlische agenten.

Politiek asiel

Pollard probeerde vergeefs politiek asiel in de Israëlische ambassade in Washington te krijgen. Hij bekende in 1986 schuld in een deal met de openbaar aanklager. Maar die deal werd door een hogere rechtbank afgewezen, waarna hij alsnog achter tralies verdween.

Jonathan Pollard is de enige Amerikaan die ooit tot levenslang werd veroordeeld omdat hij spioneerde voor een bevriend land. Pollard kreeg in 1995 de Israëlische nationaliteit.

Video: VS laat spion Israël vrij