Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Daarbij zijn zeker 170 mensen gegijzeld. Inmiddels zijn er achttien lichamen geborgen.

Oorspronkelijk werden er 140 gasten en dertig werknemers gegijzeld in het hotel Radisson in het centrum van de Bamako. Van hen zouden er rond 16.00 uur tachtig nog altijd gegijzeld zijn.

De gijzelnemers hebben enkele uren na de gijzeling een aantal gijzelaars vrijgelaten. Volgens bronnen bij de beveiliging werden zij vrijgelaten als ze verzen uit de Koran konden citeren. Malinese veiligheidstroepen zijn rond 11.30 uur begonnen met het bestormen van het hotel.

Volgens de Malinese ministerie van Veiligheid zijn drie gijzelnemers gedood. Momenteel worden acties uitgevoerd om zowel de werknemers als de gasten te bevrijden. Tientallen gijzelaars zijn reeds bevrijd uit het Radisson-hotel. 

De gijzeling is inmiddels opgeëist door de militante jihadistengroep al-Mourabitoun. Deze organisatie is gelieerd aan al-Qaeda.

Er is onduidelijkheid over het aantal aanvallers. Volgens persbureau Reuters gaat het om tien tot dertien gijzelnemers. Het hotel schrijft in een verklaring dat het om twee aanvallers gaat.

Vuurgevecht

Rond 15.00 uur melden ooggetuigen dat er een hevig vuurgevecht in het hotel plaatsvindt. Speciale troepen zijn eerder het hotel in gegaan waar de aanvallers tientallen mensen vasthouden. Het geweervuur zou erop wijzen dat een ultieme bevrijdingsactie aan de gang is. 

Het Pentagon meldt dat speciale eenheden van het Amerikaanse leger assisteren bij het beëindigen van de gijzeling. Ook Frankrijk heeft, op verzoek van Mali, speciale eenheden naar het hotel gestuurd. Dat maakte de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian bekend.

Video: Aanval op hotel in Mali 

Drie doden bij gijzeling in Mali
Drie doden bij gijzeling in Mali

Jihadisten

Volgens de Franse zender RFI arriveerden de gijzelnemers in een auto met diplomatieke kentekens. De aanvallers zouden "Allahu Akbar" (God is groot) schreeuwen toen zij het hotel bestormden.

Militairen en politie hebben het hotel omsingeld. Bij de aanval zijn zeker drie mensen overleden, twee Fransen en een Malinees. Volgens ooggetuigen liggen er doden in het complex. De gijzeling zou zich op de zevende etage afspelen.

Het gaat om een hotel met 190 kamers. Onder de 170 gijzelaars zijn buitenlanders onder wie Fransen en Amerikanen. Dit melden plaatselijke media. In het hotel staan onder meer buitenlandse piloten, imams uit de regio en leden van een internationale organisatie van Franstalige landen als gast geregistreerd. 

Koenders

De Nederlandse ambassade in Mali heeft aan alle Nederlandse burgers die, voor zover bekend, in het land zijn een sms gestuurd om ze te waarschuwen voor de veiligheidssituatie. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend weten.

Omdat de gebeurtenissen nog zo pril zijn, weet Koenders nog niet of er Nederlandse burgers zijn onder de mogelijke slachtoffers of onder degenen die gegijzeld zouden zijn. Voor hem is het Radisson een bekend hotel, dat veel gebruikt wordt door westerlingen maar ook door Afrikanen.

De minister wil niet speculeren, omdat hij nog niet veel weet van de achtergrond van de aanval. Maar het laat volgens hem zien dat het gevaar van terreur, want dat is het volgens hem waarschijnlijk, niet alleen speelt in Frankrijk maar ook in landen als Mali.

Hulp

Koenders noemt de gijzeling in het hotel "heel zorgelijk''. Het is de derde keer dit jaar dat er een terroristische actie in de hoofdstad is. "Het is waarschijnlijk toch wel gericht om westerlingen angst aan te jagen in dat gedeelte van Afrika", meent de minister.

De minister heeft hulp aangeboden aan de regering in Mali. Volgens Koenders is er echter nog geen verzoek om hulp gekomen.

Video: Reactie Koenders

Koenders: Nederlanders in Mali gewaarschuwd
Koenders: Nederlanders in Mali gewaarschuwd

Militante groepering

In augustus vonden er ook al drie aanslagen plaats op hotels in Mali. Ook deze aanslagen werden opgeëist door de militante groepering al-Mourabitoun. 

Bij deze aanvallen in de stad Sévaré kwamen toen zeventien mensen om het leven, onder wie negen burgers. In Mali zitten veel Nederlands en Franse militairen.

Nederlandse militairen

In het straatarme Sahelland Mali zijn Nederlandse militairen actief in het kader van de missie van de Verenigde Naties om het land weer op de rails te zetten. Het land hield vrijwel op te bestaan in 2012 toen een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een snelle opmars van jihadisten.

Toen die vanuit het noordoosten het hele land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 militair in. Dat ingrijpen is later dat jaar omgezet in een VN-missie (Minusma) waar Nederland met 450 militairen aan meedoet. Veel van hen zijn gelegerd in Goa, cicra 950 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

Locatie gijzeling