De Grote Markt in Brussel is vrijdagochtend ontruimd. Het federale crisiscentrum heeft daartoe opdracht gegeven. Explosievenhonden snuffelen over het centrale plein. Onduidelijk is waar de dreiging uit bestaat.

Eerder op de ochtend werd duidelijk dat het crisiscentrum heeft geadviseerd de jaarlijkse studentenviering Sint-Verhaegen op de Grote Markt af te gelasten. Dat advies is opgevolgd, liet de Brusselse burgemeester weten.

Studenten zouden na het middaguur een minuut stilte houden voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

De viering ter herdenking van de stichter van de Vrije Universiteiten in de Belgische hoofdstad trekt normaal gesproken in een optocht door het centrum. Die optocht was eerder deze week al geschrapt na een negatief advies van de politie,

Antwerpen

De drie scholen in Antwerpen die vrijdagmorgen werden ontruimd nadat er via telefonische meldingen binnen was gekomen dat er bommen zouden liggen, zijn weer vrijgegeven.

Dat bevestigt een woordvoerder van de politie Antwerpen aan NU.nl

Het ging om de scholen Don Bosco in het district Hoboken, Sint-Norbertus op de Amerikalei in Antwerpen en het Sito 5 op de VIIde Olympiadelaan.

De scholen zijn onderzocht en daarbij is niets aangetroffen. De meeste leerlingen gaan weer terug naar school. Anderen zijn naar huis gestuurd.

Volgens de woordvoerder kwamen er verschillende telefoontjes binnen met de melding dat er bommen zouden liggen in de betreffende scholen. Dit bleken valse meldingen en de politie doet nu onderzoek naar de persoon of personen die achter de valse meldingen zit of zitten.

Namen

In Namen, de hoofdstad van Wallonië, werd het justitiepaleis iets na 09.00 uur afgesloten na een bommelding. Ook het plein voor het justitiegebouw was verboden terrein.

Al snel werd duidelijk dat het loos alarm was.