In Nieuw-Zeeland kan vanaf vrijdag gestemd worden op de nieuwe vlag van het land. De inwoners hebben een maand de tijd om hun stembiljet op de post te doen.

Dat meldt BBC News.

Met het stembiljet kunnen de inwoners duidelijk maken welke van de vijf mogelijke motieven zij het mooiste vinden en welke het lelijkste. Tijdens een tweede stemming in 2016 krijgen de inwoners de vraag voorgeschoteld of zij de huidige vlag ook daadwerkelijk willen vervangen.

Momenteel staat de Union Jack afgebeeld op de vlag van Nieuw-Zeeland. Volgens premier John Key is die vlag niet representatief voor het moderne land. Ook is de vlag volgens hem bijna identiek aan die van Australië.

Inzendingen

In totaal kwamen er 10.292 inzendingen binnen met motieven voor een nieuwe vlag. Sommige daarvan werden niet als "serieus" beoordeeld, zoals een kiwi met lasers. Deze maken geen kans om de huidige vlag te vervangen. 

Uiteindelijk werden in september vier creaties gekozen waaruit gekozen mag worden. Op drie van deze vlaggen staat een varen afgebeeld. Na een lobby op social media werd ook een vijfde vlag toegevoegd aan de stembiljetten.

De vlaggen zijn door heel het land te zien om de inwoners te helpen bij het maken van hun keuze.

Video: Nieuw-Zeelanders stemmen voor nieuwe vlag

Dit zijn de vijf vlaggen waarop de Nieuw-Zeelanders kunnen stemmen
Dit zijn de vijf vlaggen waarop de Nieuw-Zeelanders kunnen stemmen