
Nog altijd grote verschillen tussen armste en rijkste kinderen ter wereld
Dat staat in een rapport van VN-kinderorganisatie Unicef, dat vrijdag, op de dag voor de rechten van het kind, is gepubliceerd.
De kans dat ze niet naar school gaan, is vijf keer zo groot. Meisjes uit de armste gezinnen lopen een vier keer zo grote kans om voor hun achttiende te worden uitgehuwelijkt.
Bijna 160 miljoen kinderen lijden aan chronische ondervoeding. Ongeveer de helft van hen leeft in Zuid-Azië, een derde in Afrika.
Kindersterfte
Wel is er enige vooruitgang geboekt sinds het aannemen van het Verdrag voor de rechten van het kind in 1989.
"In net iets meer dan één generatie is kindersterfte gehalveerd, gaat meer dan 90 procent van de kinderen wereldwijd naar de basisschool en hebben 2,6 miljard extra mensen toegang tot schoon drinkwater gekregen", aldus Anthony Lake, directeur van Unicef Internationaal.
"Maar van alle armen op de wereld, zijn de helft kinderen. 250 miljoen kinderen leven in conflictgebieden en meer dan tweehonderdduizend kinderen hebben hun leven geriskeerd om in Europa onderdak te zoeken."
'Boos maken'
"Kinderen kunnen zich nog boos maken als ze onrecht zien. Als we volwassen worden raken we dat een beetje kwijt. Maar wij moeten leren ons weer boos te maken, vooral waar kinderen een fatsoenlijke toekomst wordt ontzegd", aldus Lake.
"Wij kunnen een eind maken aan die oneerlijkheid", zegt hij. Speerpunten zijn onderwijs, toegang tot schoon drinkwater en wc's, tegengaan van hiv-besmetting, en bestrijding van ziektes (malaria, longonsteking) en diarree.