In het Zuid-Italiaanse Lecce zijn donderdag drie mannen veroordeeld voor vier moorden, die in 2002 in Nederland werden gepleegd. 

Het gaat om de dubbele moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en de dubbele moord op twee Joegoslaven in een café in Amsterdam.

Twee verdachten, Tiziano Greco en Adriano Palazzo, kregen levenslang. Spijtoptant en voormalig maffia-baas Filippo Cerfeda kreeg vijf jaar cel voor medeplichtigheid.

Cerfeda, hoofd van de maffia-organisatie Sacra Corona Unità (SCU), woonde begin deze eeuw in Amsterdam, waar hij zich bezighield met drugshandel. In opdracht van Cerfeda schoten Greco en Palazzo tussen 20 en 22 februari 2002 de twee Brazilianen langs de A12 ter hoogte van Woerden dood. De Brazilianen hadden kort daarvoor 20 kilo cocaïne in Antwerpen afgehaald, die zo in bezit kwam van Cerfeda.

Hij bekende ook de dubbele moord op twee Joegoslaven in café The News op het Rembrandtplein in Amsterdam, op 26 september 2002. In 2003 werd de voortvluchtige maffiabaas in Amsterdam opgepakt en uitgeleverd aan Italië. Sindsdien werkt hij mee met justitie en valt hij onder een beschermingsprogramma.

Ondanks dat het proces via een snelle procedure verliep, werd de daarvoor gangbare strafkorting (een derde) niet toegepast. Greco en Palazzo gaan in hoger beroep tegen het vonnis.

De advocaat van de verdachten vroeg eerder om vrijspraak.