Johan van Laarhoven, oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company, gaat in hoger beroep tegen zijn celstraf in Thailand. Van Laarhoven werd veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf vanwege witwassen. Hij moet twintig jaar van zijn straf uitzitten.

Dat zegt zijn advocaat Sidney Smeets op BNR Nieuwsradio donderdag.

"Het was een lastige afweging", aldus Smeets. "Zolang het hoger beroep loopt kunnen enkele zaken namelijk nog niet in werking worden gezet die in Thailand wel van belang zijn, zoals bijvoorbeeld een iets betere status krijgen in de gevangenis."

Maar volgens Smeets zijn de straffen "zo draconisch" dat er voor het hoger beroep is gekozen. "Het vonnis is zo onrechtvaardig en onbegrijpelijk dat het in die zin een hele makkelijke afweging was."

Wiet

De straf is opgelegd vanwege het witwassen van geld dat hij in Nederland met de verkoop van hasj en wiet verdiende. Ook de vrouw van Van Laarhoven is veroordeeld in Thailand, zij moet twaalf jaar naar de gevangenis vanwege medeplichtigheid. 

"De zaak draait om investeringen die hij in Thailand heeft gedaan met de opbrengst van zijn coffeeshops", zegt Smeets. De Thaise autoriteiten zien die investeringen als witwaspraktijken. Het geld is immers afkomstig uit (gedoogde) drugshandel.