Noorwegen en China reageren geschokt op de moord van twee gijzelaars door IS-militanten. "We veroordelen deze moord", aldus de Noorse premier.

In het blad van de terreurorganisatie, Dabiq, zijn woensdag foto's te zien van de Noor en Chinees in de rubriek "geëxecuteerd".

De echtheid van de afbeeldingen is niet geverifieerd. Het blad geeft geen verdere informatie over hoe, wanneer en waar de mannen zijn gedood.

De Noorse premier Erna Solberg maakte op een persconferentie in Oslo de naam van het Noorse slachtoffer bekend: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. De man is volgens het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken hoogstwaarschijnlijk vermoord. "We veroordelen deze moord", aldus Solberg die samen met de regering op zoek is naar verdere verificatie.

De Chinese gevangene is vermoedelijk de 50-jarige Fan Jinghui, maar de Chinese regering kon zijn identiteit nog niet bevestigen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de berichten het land "ontzettend geschokt".