Alle steenkoolcentrales in het Verenigd Koninkrijk moeten tegen 2025 gesloten zijn. Voorwaarde is wel dat gas- en kerncentrales het gat kunnen vullen.

Dit stelt het Britse ministerie van Energie en Klimaatverandering woensdag voor. Vanaf 2023 moet het gebruik van steenkoolcentrales al worden beperkt.

Op dit moment wordt een kwart van de elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk opgewekt in steenkoolcentrales.

Energieminister Amber Rudd noemt het pervers dat het aandeel groene energie in de energievoorziening is gestegen, maar dat de afhankelijkheid van steenkool niet is afgenomen. “Dus ondanks een interventie, hebben we nog steeds niet de juiste balans gevonden.”

Co2

Steenkool en gas zijn beide slecht voor het milieu, maar steenkool is relatief een stuk vervuilender en er wordt veel meer Co2 uitgestoten bij het opwekken van stroom in steenkoolcentrales dan in gascentrales.

“Één van de meest kosteneffectieve bijdragen die we kunnen maken aan de emissiereductie in elektriciteit is het vervangen van steenkoolcentrales door gas”, stelt Rudd.

De minister benadrukt dat het wel mogelijk moet zijn om de steenkoolcentrales te vervangen. Rudd wijst naar nucleaire energie. Zij noemt kerncentrales veilig en betrouwbaar en zegt dat tegenstanders van nucleair de wetenschap verkeerd lezen.