Koningin Máxima heeft woensdag tijdens de laaste dag van haar bezoek aan Bangladesh in de hoofdstad Dhaka afzonderlijke gesprekken gevoerd met premier Sheikh Hasina en president Abdul Hamid van Bangladesh. 

De koningin brengt een driedaags werkbezoek voor de VN aan het Zuid-Aziatische land brengt.

Bij de ontmoetingen met premier en president praatte Máxima hen bij over haar werkzaamheden en consultatierondes. Het was de derde keer in twee maanden tijd dat de koningin en Sheikh Hasina elkaar troffen. Eerdere ontmoetingen vonden plaats in New York en Wassenaar.

Aan het slot van haar reis hield de koningin in haar functie als speciaal pleitbezorger van de VN voor het 'toegankelijk maken van financiële diensten' een druk bezochte persbijeenkomst. Daar vertelde ze dat Bangladesh nog een lange weg heeft te gaan, maar dat met moderne technieken (zoals mobiel bankieren) snel vooruitgang kan worden geboekt.

Bangladesh wil de hele bevolking van 160 miljoen mensen digitaal tot tal van diensten toegang geven. Op die manier kunnen veel meer mensen snel en goedkoop gebruik maken van overheidsdiensten, maar ook van banken en verzekeringen.

Máxima ontmoet president en premier Bangladesh

Gespannen

De sfeer in Bangladesh in ondertussen gespannen. Het land besloot woensdag toegang tot sociale media en internet te beperken en gedeeltelijk af te sluiten omdat het Hooggerechtshof in hoger beroep beslist over het lot van twee ter dood veroordeelde.

Ze zouden zich in 1971 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. Beide mannen zijn verbonden aan de oppositiepartijen.

Daarnaast werd woensdag voor de derde keer in korte tijd een aanslag gepleegd op een buitenlander. In het noorden van het land werd een Italiaan neergestoken. In de zomer werden een Italiaan en Japanner doodgeschoten.

De terroristische aanvallen zijn bedoeld om de regering in verlegenheid te brengen en buitenlands bezoek af te schrikken. Daarom was Bangladesh er ook alles aan gelegen om het bezoek van koningin Máxima vlekkeloos te laten verlopen.