De oefenwedstrijd tussen het Nederlands elftal en Duitsland in Hannover is dinsdagavond afgelast en het stadion is ontruimd. 

Dat meldt onze verslaggever in Hannover. Bezoekers werden via luidsprekers verzocht de omgeving van het stadion te verlaten en naar huis te gaan. 

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, stelde dinsdagavond in een persconferentie dat de aanwijzingen die de Duitse veiligheidsdiensten binnenkregen zó concreet waren dat na overleg is besloten om de bevolking te beschermen en de wedstrijd op het laatste moment af te blazen. Er zijn geen explosieven gevonden en er is niemand gearresteerd.

De Maizière stelde niet in te kunnen gaan op de bron en de omvang van de terreurdreiging. "We wilden allemaal een sterk signaal afgeven: dat we als maatschappij niet wijken voor terrorisme. Het is bitter dan zo'n beslissing te moeten nemen", aldus de minister. 

Afweging

De Maizière: "We zijn bereid om onze levens te veranderen, we willen naar het stadion, het theater, naar kerstmarkten gaan. En dat zal zo blijven. Maar er zal altijd een afweging gemaakt worden die met de bescherming van de bevolking te maken heeft."

De politie blijft in de nacht van dinsdag op woensdag massaal aanwezig in Hannover. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen laten weten. Minister Boris Pistorius wil dat de mensen zich veilig voelen. De inwoners van de hoofdstad van Nedersaksen wordt geadviseerd thuis te blijven.

Concreet gevaar

De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, repte eerder op de avond over ''concreet gevaar voor heel Hannover''. "We hebben concrete aanwijzingen dat iemand een explosief in het stadion wilde gebruiken", zei Kluwe volgens DPA. De aanwijzingen zouden de politie hebben bereikt toen de poorten naar het stadion al een kwartier open waren. 

Video: Ontruiming HDI Arena in Hannover

Stadion Duitsland-Nederland ontruimd
Stadion Duitsland-Nederland ontruimd

Bus

Het Nederlands elftal was dinsdagavond op weg naar het stadion van Hannover. De bus met de selectie en staf van bondscoach Danny Blind is meteen omgedraaid en richting het hotel teruggekeerd. De aftrap was voor 20.45 uur gepland. Het Nederlands elftal is veilig op weg naar huis.

Bagage van bezoekers werd voorafgaand aan de wedstrijd grondig doorzocht, en de politie zette speurhonden in. 

Waakzaam

Sinds de aanslagen in Parijs, waarbij vrijdag 129 mensen omkwamen, zijn veiligheidsdiensten wereldwijd extra waakzaam. Het oefenduel tussen België en Spanje, dat eveneens voor dinsdag gepland stond, werd eerder al afgelast vanwege terreurdreiging.