De politieke impasse in het Ierse deel van het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, is dinsdag doorbroken. De leiders van de anti-Britse republikeinen en die van de pro-Britse unionisten hebben afspraken gemaakt voor de hervatting van hun gezamenlijke regioregering.

Die stortte in september in elkaar na oplopende ruzies tussen de twee partijen.

Maar de Britse minister voor Noord-Ierland, Theresa Villiers, zei dat de overeenkomst over ''een nieuwe start'' van de regioregering goed nieuws voor Noord-Ierland is. De Britse premier David Cameron beloofde dinsdag extra geld.

Ierland werd begin jaren twintig feitelijk onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De overwegend protestantse en pro-Britse bevolking in het noordoosten wilde echter niet bij de overwegend rooms-katholieke rest van Ierland horen. Ze kregen hun zin door de afscheiding van Noord-Ierland die nog steeds omstreden is.

In 1998 besloten de republikeinen en unionisten de strijdbijl te begraven.

Macht

In de vredesovereenkomsten van de Goede Vrijdag van dat jaar werd onder meer vastgelegd dat de partijen de macht delen en samen regeren. Terreurgroepen die decennia actief waren in het gewelddadige conflict zouden worden ontbonden.

In september stortte de toch al moeizame samenwerking in de coalitieregering in elkaar toen een moord gepleegd bleek te zijn door een lid van het Ierse Republikeins Leger, de belangrijkste terreurbeweging van de republikeinen.

Nieuwe start

Cameron heeft omgerekend 715 miljoen euro toegezegd voor ''de nieuwe start''. Het geld wordt onder meer gebruikt voor ''typisch Noord-Ierse kwesties''. Dat is onder meer het verwijderen van hoge muren die werden neergezet om de republikeinse en unionistische wijken te scheiden.