In het wrak van het Russische vliegtuig dat 31 oktober is neergestort in de Egyptische Sinaï zijn sporen van explosieven gevonden. 

Dat meldt de Russische geheime dienst FSB dinsdag tegenover Russische media. 

President Vladimir Poetin spreekt van een terreurdaad. Bij de crash met het toestel van de Russische maatschappij Kogalimavia zijn alle 224 inzittenden om het leven gekomen. De Airbus A321 stortte kort na vertrek uit de badplaats Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï.

Onder de passagiers waren drie mensen uit Oekraïne, maar de meeste passagiers kwamen uit Rusland. Russische staatsmedia noemden het ongeluk de ergste vliegramp in de Russische geschiedenis. 

President Poetin zegt dat de verantwoordelijken worden opgespoord.  ''Niet voor het eerst, wordt Rusland geconfronteerd met barbaarse terroristische misdaden'', aldus de president. Rusland heeft 50 miljoen dollar uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot de vangst van de verantwoordelijken voor de aanslag.

Video: 50 miljoen voor vangst aanslagplegers Egypte

50 miljoen voor vangst aanslagplegers Egypte
50 miljoen voor vangst aanslagplegers Egypte

Medewerkers

Egypte maakt ook bekend dat er twee medewerkers van het vliegveld van Sharm -el-Sheikh zijn aangehouden in verband met de bomaanslag. Dat hebben functionarissen van de veiligheidsdienst verklaard. De twee zouden terroristen hebben geholpen die een bom aan boord van het toestel brachten. 

Welke functie de twee hebben op het vliegveld is nog niet duidelijk. ''Zeventien mensen worden vastgehouden, twee worden ervan verdacht degene te hebben geholpen die de bom op het vliegveld van Sharm el-Sheikh aan boord van het vliegtuig plaatste'', aldus een van de functionarissen.

Locatie ongeval

Geluiden

Aanvankelijk werd gedacht aan een technisch mankement als oorzaak maar al vrij snel kwamen er berichten over een aanslag. Islamitische Staat eiste het neerstorten op. Groot-Brittannië verklaarde kort daarna dat vlak voor de start een bom aan boord was gebracht.

Een Egyptisch onderzoeksteam maakte vorig weekeinde bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen wezen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom, was toen de verklaring.

Rusland weet nu zeker dat het om een aanslag ging. ''Men kan ondubbelzinnig zeggen dat het een terroristische daad was'', zei Alexander Bortnikov, hoofd van de FSB, tijdens een bijeenkomst met Poetin in het Kremlin.