Freelance journalist en fotograaf Rik Goverde, onder meer correspondent voor het AD in Marokko, is het land uitgezet.

Dat meldt hij zelf op Twitter.

Goverde zegt geen enkel idee te hebben waarom dat is gebeurd. De journalist laat met een foto op Twitter zien dat hij op de boot is gezet. Buitenlandse Zaken meldt de zaak nauwgezet te volgen.

De journalist zegt maandagmiddag plotseling te zijn aangehouden op straat, toen hij op weg was naar de bank in zijn woonplaats Rabat. Vervolgens moest hij mee naar het politiebureau.

In de nacht van maandag op dinsdag werd hij zonder opgaaf van redenen nabij de Noord-Marokkaanse stad Tanger op de boot naar Zuid-Spanje, richting havenplaats Algeciras in Andalusië, gezet.

Boot

Het AD meldt op zijn website dat Goverde op bevel van de gouverneur van Rabat Marokko moest verlaten.

Goverde had officieel geen werkvergunning. ''Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben."

Al blijft het gissen of dat de reden was. Ook beschikte hij niet over een verblijfsvergunning.

Egypte of Tunesië

Inmiddels is Goverde in Zuid-Spanje aangekomen. Hij heeft ook contact gehad met de ambassade, meldt Buitenlandse Zaken. Eerdaags pakt hij het vliegtuig naar Nederland. Met hulp van de Nederlandse ambassade in Marokko hoopt hij er achter te komen waarom hij het land werd uitgezet. Goverde denkt alweer na over de toekomst. ''Ik deed vanuit Marokko Noord-Afrika. Misschien moet ik nu maar het vliegtuig pakken naar Egypte of Tunesië."

Goverde werkte behalve voor het AD onder meer voor BNR Nieuwsradio en de VRT. Ook schreef hij in 2009 een boek, De zaak Mandy P., over de Tilburgse Mandy Pijnenburg die jarenlang vastzat in de Dominicaanse Republiek nadat er twintig kilo cocaïne in haar koffer was gevonden.