De landen van de G20 zien migratie als een wereldwijd probleem, dat door alle landen samen moet worden opgelost.

 Dat staat in de ontwerpverklaring van de G20-top die dit weekeinde in het Turkse Antalya plaatsvindt.

Daarin beloven de leiders van de twintig belangrijkste economieën dat alle landen migranten zullen opnemen en humanitaire hulp zullen verlenen. Dit wordt gezien als een overwinning voor Europa en Turkije.

Zij drongen aan op hulp in de migrantencrisis door landen die niet direct met de vluchtelingenstroom worden geconfronteerd. G20-leden als China, India en Rusland verzetten zich hier tegen.

De definitieve versie van de slotverklaring, die maandag wordt gepubliceerd, moet nog worden vastgesteld.

Wereldleiders

Onder meer de Amerikaanse president Obama, de Russische president Poetin en de Chinese president Xi zullen zijn aanwezig bij de top in Antalya.

Als eerste stond een ontmoeting van de Amerikaanse president Obama met de Turkse gastheer president Erdogan op het programma. Erdogan zou zondagavond, tijdens het diner, de strijd tegen terrorisme willen bespreken met G20-landen.

De Franse president Hollande heeft afgezegd. Hij blijft in Parijs waar in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende aanslagen zijn gepleegd en waarbij zeker 129 doden zijn gevallen.

IS-strijders

In de hoofdstad Ankara werden zondag zeven vermoedelijke IS-strijders aangehouden. Vier agenten raakten zaterdagavond in de stad Gaziantep gewond toen bij een zoektocht naar extremisten van Islamitische Staat een verdachte zichzelf in een woning met explosieven opblies.

Eveneens zaterdag schoten Turkse soldaten vier vermoedelijke extremisten van IS dood in de provincie Gaziantep.

Vluchtelingencrisis

De tweedaagse top zal in het teken staan van terrorismebestrijding. Ook de vluchtelingencrisis, de oorlog in Syrië en het klimaat zullen door de landen besproken worden.

In totaal heeft Turkije 13 duizend politiemensen en militairen ingezet voor de beveiliging van de top die op een hermetisch afgesloten golfcomplex ten oosten van Antalya plaatsvindt.

Nederland hoort officieel niet bij de G20-landen, maar is als lid van de Europese Unie wel aanwezig bij de top.

Video: Obama komt aan in Turkije voor G20-conferentie